19 octombrie 2011
Preamplificator audio stereo
Prezentărn un preamplificator audio universal ce este destinat amplificării semnalelor de nivel redus provenite de la un cap magnetic sau un microfon.
Preamplificatorul este construit în două variante: cu funcţie de transfer liniară şi respectiv, selectivă, în tabelul 1 sunt date principalele caracteristici tehnice ale preamplificatorului; se observă că pentru o funcţie de transfer liniară câştigul în tensiune este de 60dB.
Plaja largă a tensiunii de alimentare (3...18V) este permisă de utilizarea în montaj a circuitului inegrat specializat TDA2320A, produs de ST Microelectronics.
TDA2320A este un preamplificator audio stereo în clasa A recomandat de producător pentru aplicaţii în radiocasetofoane portabile şi în sistemele audio de înaltă calitate. Se prezintă într-o capsulă de plastic DIP cu 8 pini.
Caracteristicile electrice ale circuitului integrat TDA2320A sunt prezentate în tabelul 2, din care se remarcă consumul redus (tipic 0,8mA), distorsiuni armonice totale (THD) de numai 0,03% si o bună rejecţie a tensiunii de alimentare (SVR) de 80dB. Distorsiunile armonice totale funcţie de nivelul semnalului de la ieşire sunt prezentate în diagrama din figura 3.
Schema electrică internă, pentru un singur canal, a circuitului integrat TDA2320A este prezentată în figura 2. Semnalul audio cules de la sursa de semnal se aplică amplificatorului diferenţial realizat cu tranzistoarele Q5 şi Q7 care are sarcină flotantă generatorul de curent format din Q17, R4, R2 şi D4.
De pe sarcină, semnalul este preluat de baza tranzistorului Q10 şi amplificat de etajul final realizat în structură Darlington Q15-Q16.
Atât etajul diferenţial, cât şi etajul final sunt polarizate cu generatoare de curent constant de mare stabilitate, prin fiecare tranzistor circulând un curent controlat. Schema electrică de principiu a prearnplificatorului stereo este prezentată în figura 1. Cele două amplificatoare diferenţiale din TDA2320A au intrările neinversoare polarizate la jumătate din tensiunea de alimentare prin intermediul rezistoarelor R2, R3, R11 şi R21.
Amplificarea montajului în regirn dinamic este dată de elementele ce formează bucla de reacţie negativă: R12, R13, R14, C13 şi C15, respectiv R22, R23, R24, C23 şi C25. Pentru a obţine un răspuns în frecvenţă liniar componentele R14, R24, C13 şi C23 nu se vor monta pe cablaj (figura 4).
Condensatoarele C1 şi C2 îmbunătăţesc filtrajul tensiunii de alimentare.
Obligatoriu montajul se va ecrana, iar legăturile cu sursa de semnal, respectiv cu amplificatorul trebuie să se facă cu cablu audio ecranat. Sursa de alimentare trebuie să fie foarte bine filtrată şi eventual stabilizată.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu